BADRUMMET I DET GAMLA STATIONSHUSET

TEXT OCH FOTO JOHAN LOTAND

0
1058

Ingrid köpte ett gammalt stationshus i en skånsk småstad. Det renoverade hon till ett annorlunda och vackert hem. Badrummet är pricken över i för den om vill bada i romantik, med detaljer som handmålade Marrakechplattor, pärlspont och kar med lejontassar.

Hela Sverige är fullt av vackra gamla stationshus från förr – byggnader uppförda under SJ:s glansdagar, då järnvägsstationen var det första som besökaren såg av en stad och som därför skulle vara både imponerande och välkomnande. Vissa av dessa stationshus i våra små städer och samhällen är fortfarande i bruk idag, andra är nedlagda och förfallna. Ett sådant övergivet hus var det fina gamla stenhuset i lilla samhället Munka Ljungby mitt i Skåne, byggt 1904, som Ingrid föll för och lät renovera.

– Jag ville flytta från storstan och ut på landet. Naturen lockade och en egen trädgård. Men de flesta hus som var till salu såg sätt likadana ut, lite tråkiga och standardiserade. Så när jag hittade det här huset kändes det helt rätt. Det var lite romantiskt och ägde en viss historia, säger Ingrid.
Huset är byggt i sten med putsad fasad, gult med vita detaljer. Här finns mycket romantik i arkitekturen, spröjsade fönster med välvda bågar, stuckatur i taken och vackra trappor. På andra etaget låg stinsens våning förr i världen, och på entréplanet fanns väntsalen som nu inretts till ett par salonger, kök, matsal och badrum. Miljön är ombonad, med detaljer och inredning från många andra länder. Ingrids framlidne man hade hela världen som sin arbetsplats.
– När man kommer hem vill man mötas av en miljö som tilltalar alla sinnen, som tar hand om dig. Badrummet och köket är viktiga rum, i köket får du mat och i badet vårdar du din själ, säger Ingrid.
Ingrid beslöt sig för att installera badrummet i entréplanet av två anledningar. För det första ville hon ha den höga takhöjden, och för det andra var det mest lämpligt att lägga våtutrymmen nära marken, tyckte hon. Fryser ett rör i ett gammalt hus är det bra att kunna begränsa vattenläckan till ett ställe där byggnaden tar så liten skada som möjligt.
I badrummet har Ingrid spunnit vidare på arkitekturens romantik. På golvet ligger handmålade cementplattor från Marrakech Design och nedre halvan av stenväggarna är klädda med pärlspont för att skapa en varmare atmosfär. Rummet är hela 12 kvadratmeter stort med tre och en halv meter i tak, och känslan är luftig. Att befinna sig här är som att gå spa, varmt, luftigt, vackert och omhändertagande! Vid det höga, välvda fönstret står ett fristående badkar med lejontassar. Mitt på de båda långväggarna står WC-stolen respektive ett tvättställ. Lamporna har tydlig retrodesign och på vägghyllorna finns saker och minnen som Ingrid och maken köpt på resor runt världen. En station måste ju ha en air av livet utanför landets gränser!

02.basin.tap 03.mirror.original 04.a.can 05.bathtub.2 06.bathtub.tap 07.sculpture 08.wc.fixed