BÄNKSKIVAN ÄR DETALJEN SOM GÖR DET

0
1717

Bildtext:  Att inreda med en helhet i köket, med bänkskiva och stänkskydd i samma material, är säsongens hetaste trend. Bänkskivan och stänkpanelen är i laminatet 5028D Acacia från LG Collection. Den underlimmade diskhon heter Blanco Andano 700-IF/A.

Betong, trä, sten eller kanske laminat. Olika bänkskivematerial har olika egenskaper och ger helt olika känsla till ditt kök. Vad väljer du?

Av Ulrika Lindgren

Förr i tiden var arbetsbänkarna gjorda av trä eller marmor. På 1950-talet kom Perstorpsplattan, laminatskivan som fanns i nästan alla kök. Och idag kan vi välja på många olika material: glas, betong, trä, olika kompositmaterial, äkta natursten… Jonas Svensson, VD på LG Collection, som säljer bänkskivor i i de allra flesta material och storlekar, ser ett större utbud än någonsin bland bänkskivor idag och många olika, parallella trender.
– Lantlig stil i köket med träbänkskivor eller skivor med marmorutseende är fortfarande mycket populärt. Men de moderna high tech-bänkskivorna, som till exempel helgjutna skivor i kompositmaterialet HI-MACS, som går att beställa i precis vilka längder och vilket utförande man vill, är också otroligt populärt. Med HI-MACS kan till och med vasken kan gjutas i ett enda stycke med bänkskivan, helt utan skarvar.
Olika stilar och material till trots. Den största trenden är ändå de skräddarsydda måtten, tycker Jonas.
– Förr i tiden fanns det en rad standardmått på både kök och bänkskivor, och kunderna höll sig i stort sett till dem. Men idag är kunderna mer fantasifulla och kreativa, och skräddarsyr sina kök exakt som de vill ha dem. Det kan handla om allt från ett större djup på arbetsbänkarna till en köksö med rundade former. Allt fler av de beställningar som vi får handlar om just skräddarsydda mått och unika bänkskivor, och det är också vår specialitet. Kunderna ska kunna få sina kök precis som de vill ha dem.

strand_st-700pl-bp_2

50-talskänsla med modern twist i den här bänkskivan från LG Collection. Virrvarr-mönstret skapades av Sigvard Bernadotte för över 50 år sedan och fanns snart i var mans hem. Produktionen lades ned på Perstorp år 1998 men finns nu i produktion igen och är otroligt populärt. Här är 6943F Virrvarr Silver med trälisten Classic BT3040 Ek från LG Collection. Stänkpanelen är slitstarkt kakellaminat i vitt, 100×100 mm. Den underlimmade diskhon är en Strand ST-700PL-BP.

När det gäller bänkskivor är de traditionella bänkskivorna i trä fortsatt populära. Och allt fler väljer en hårdvaxoljad yta på träet – något som  Jonas gärna rekommenderar. Det ger en oslagbar yta, menar han.
–  Hårdvaxoljan ger samma levande utseende som vanlig olja. Precis som med oljade bänkskivor så är det enkelt att åtgärda en hårdvaxoljad yta om du får en fläck – det är bara det att du väldigt sällan får en fläck med hårdvaxolja! Ytan blir vaxad och otroligt tålig mot slitage och spill av olika slag, som olja, vin och kaffe. Bänkskivan ser som sagt oljad ut men håller länge, man behöver på sin höjd oljevaxa om efter två-tre år. Vårt kök hemma är väl använt men vi har ändå bara behövt underhålla bänkskivan med ny hårdvaxolja endast några gånger under de tio år vi haft det.

kärnask

Ljusa träslag är hett i år. Bänkskivan i kärnask är behandlad med vit hårdvaxolja, som har en lika vacker yta som en oljad skiva men är tålig som en lackad yta. Den underlimmade diskhon är en Stala Neo N5017-79R.

I år väljer allt fler ljusa nyanser på sina träbänkskivor, säger Jonas. Gärna vitoljad ek eller kärnask, som har en levande och vacker struktur. Oavsett om man väljer trä, laminat, komposit eller sten så kan man variera tjockleken på bänkskivan. Du kan välja mellan tunna eller kraftiga bänkskivor, allt är en fråga om tycke och smak. Många blandar också olika tjocklekar på bänkskivan i samma kök, kanske tunnare bänkskiva vid diskhon och en kraftigare skiva vid köksön.
Jonas poängterar att han själv är väldig förtjust i naturens egna material i bänkskivan, som trä och sten. Men att han vill gärna slå ett slag för de nya material med naturutseende som kommit på marknaden – tåliga, hållbara och vackra, säger han.

quartz_close3_1843_justerad-gron

Kvartskomposit är ”nästan sten” – hållbart och tåligt. Här är både bänkskivan och stänkpanelen i kvartsstenen Veined Michelangelo, från LG Collection.

– Det handlar om stenkompositmaterial med ytor som ser ut precis som sten men som ger helt andra möjligheter än natursten. Jag kan ge ett exempel: Många av våra kunder önskar sig bänkskivor i äkta marmor och det är ju väldigt vackert. Dock är marmor relativt känslig då den är porös och lätt blir fläckig.. Då kan man istället välja en kvartskompositskiva, som består av 95 procent äkta sten och resten bindemedel. Fördelen med kvartskompositen är att man kan tillsätta färgpigment och på det sättet få stenens utseende och hållbarhet men med en portät yta och en homogen, enhetlig färg på hela skivan. Äkta natursten varierar ju i utseende med varje stenblock.
Nyheter för året?
– Många väljer bort det traditionella kaklet ovanför arbetsbänken och inreder med stänkskydd i samma material som bänkskivan, så det blir en helhet i köket. Det är snyggt, tycker jag. Ofta fortsätter bänkskivan hela vägen upp till överskåpen men i de gammaldags köken är det vanligare att låta bänkskivan fortsätta bara 15-30 centimeter upp, som en liten ”kant”.
Det blir också allt mer populärt med luckor och lådfronter av trä i köken. Då väljer många att klä kanten på bänkskivan i samma träslag som övriga köket. I ett ekkök får bänkskivan en liten list i ekträ, som ett exempel.
Ett annat material som allt fler upptäcker är kakellaminatet. Det är laminatskivor med infrästa kakelmönster som ser ut precis som riktigt kakel. Väldigt snyggt och naturtroget! Allt fler väljer sådana ytor, inte minst i badrummet, eftersom de är extremt tåliga och dessutom helt fukttäta.
Vad tycker du man ska tänka på när man ska välja ny bänkskiva till köket?
– Jag tycker du i första hand ska tänka på vilket material som är mest praktiskt hemma hos dig. Gå inte så mycket efter priset – det är en del pyssel med att byta bänkskiva hemma och den skiva du väljer kommer att ligga där ett tag. En bänkskiva i äkta marmor kanske inte är det bästa valet om du till exempel har småbarn och tycker det är jobbigt med fläckar. Om du inte ser det som stjärnkocken Leif Mannerström förstås: En gång i tiden på en mässa gick Leif Mannerström förbi min monter och beundrade våra bänkskivor i carraramarmor. Jag sade något som att de ju är vackra, men kräver sin skötsel. ”Men en marmorskiva ska ju vara lite fläckig och sliten; det ska synas att den används!” svarade han.

noce_sand_quartzsten

Kunderna blir allt mer kreativa och fantasifulla när det gäller att designa kök, tycker Jonas Svensson på LG Collection. Den här bänkskivan är en riktig utsticker – ST508 Noce Sand Quartzsten med kantprofilen STT450 Roccia.

————————————————–

VÄLJ RÄTT BÄNKSKIVA

 Laminat Laminatbänkskivor är de i särklass mest populära bänkskivorna på marknaden. De är prisvärda, finns i många utföranden och håller för nästan allt – de av god kvalitet till och med för höga temperaturer upp till cirka 180°C (branschen rekommenderar dock att alltid använda underlägg, för säkerhets skull). Laminatskivorna finns som tunna eller tjocka, med raka eller rundade framkanter, med mönster av alla slag från vackra blommönster via enfärgade till trä- eller stenmönstrade. Under senare år har det tillkommit flera nya ytstrukturer på laminatskivorna vilka ger en mer naturnära och ombonad känsla. Mörka och högblanka ytor visar dock fläckar och repor tydligare än andra varianter. Vid skarvar och diskmaskin är det känsliga punkter för fuktinträngning och därför är det extra viktigt att följa monterings- och skötselanvisningar på dessa punkter.

Nuförtiden finns ett stort utbud av lister och kantprofiler hos bänkskiveförsäljarna, vilket gör köket extra personligt. Vill du skapa ett enhetligt intryck väljer du  en list i samma mönster som dina skivor men känner du för en spännande brytning är en list i ett avvikande mönster ett bättre alternativ.

Laminatbänkskivor ger mycket design, funktion och valmöjligheter  för pengarna!

Kompaktlaminat är för dig som önskar en stilren och tunnare skiva som samtidigt ger en exklusiv känsla. Kompaktlaminat är ett starkt och motståndskraftigt material som dessutom är lätt att rengöra. Det består av en kärna av impregnerat kraftpapper med ovansida och undersida av högtryckslaminat.

Massivt trä Träbänkskivor ger ett vackert levande intryck. De tillverkas av stavar av massivt hårdträ i olika träslag, både svenska och odlade exotiska. Massiva bänkskivor av trä finns i många olika tjocklekar och utseenden; framkanten kan till exempel vara rak eller rundad på olika sätt. En träskiva måste underhållas för att stå emot väta och inte spricka, särskilt under den första tiden. Då ska träskivans celler mättas med olja och du får upprepa behandlingen ett antal gånger. När det är klart har du en lättskött naturprodukt. Allt låta hårdvaxolja ytan blir allt mer populärt. Då blir ytan som en oljad yta men mycket mer hållbar, du behöver vaxa om först efter cirka 2-3 år.
Då och då kan du testa om din träbänkskiva är väl impregnerad. Droppa litet vatten på den. Om vattendropparna pärlar sig och inte sugs in i träet är ytan väl underhållen. En bänkskiva går lätt att slipa om du fått en missfärgning. Då blir den som ny igen. Du slipar med ett fint sandpapper och oljar sedan in ytan på nytt. Intrycksmärken kan i många fall ångas upp.
Trä är ett levande material som åldras med värdighet. Ju mer du använder den, och ju mer du oljar den, desto vackrare blir den.
Rostfritt Det klassiska diskbänksmaterialet rostfritt är fortsatt populärt. Tänk på att ytan kan bli både fläckig och repig med tiden, men på den mattpolerade bänken syns inte de första reporna så mycket.

Stenskivor Sten är snyggt, tåligt – och tungt. Men det kostar också en slant med bänkskivor helt i natursten. En sådan skiva måttbeställer du från din köksleverantör eller en stenhuggare. Stenen är mycket värme- och vattentålig, och magasinerar värme, så att ytan känns behaglig. Dessutom tar den inte åt sig lukt och deg fastnar inte på den glatta ytan, så den går också att använda som bakbord. Stenskivor finns i ett stort antal utföranden och i en rad olika stensorter. Granit, marmor, gnejs, diabas passar bra för bänkskivor medan till exempel sandsten, kalksten och skiffer är väl mjuka för att klara den belastning som köksbänkar vanligtvis utsätts för. Om du vill ha en tjock stenbänkskiva kan det vara krångligt med en massiv sådan, eftersom den blir så tung. Vanligtvis limmar man då oftast på en framkant, som gör att granitskivan ser tjockare ut. En stenskiva behandlas med stentvål, som både gör den ren och impregnerar den.

Kompositmaterial Kompositmaterialbänkskivor av till exempel aluminiumhydroxid och akryl, som  HI-MACS eller Corian, är mycket populära idag. Materialet är porfritt och kan genomfärgas och formas. Det är också hårt och oömt. Ytan kan vara blankpolerad eller matt och drar inte åt sig fukt, lukt eller smak. Kompositmaterialen kan fogas samman utan synliga skarvar vilket ger en elegant känsla. Som ett exempel kan du beställa en bänkskiva som också har hoar sammansvetsade med bänkskivedelen i samma material, så att du får en snygg helhet i köket. Kompositmaterialen kan slipas och lagas tills skadan blir helt osynlig om nu någon skada uppstår – det är sällsynt eftersom materialen är så hållbara.

Kvartskomposit är en annan sorts kompositmaterial, som består av 95 procent äkta sten och resten bindemedel. Fördelen med kvartskompositen är att man kan tillsätta färgpigment och på det sättet få stenens utseende och hållbarhet men med en homogen, enhetlig färg på hela skivan. Äkta natursten varierar ju i utseende med varje stenblock.

Glas
Bänkskivor i glas – funkar det? Ja visst. En bänkskiva i härdat glas är hållbart och tål det mesta, menar tillverkarna. Glas är en naturprodukt som består av kvartssand, kalk och soda. Du kan ofta välja mellan olika färger med matt eller blank yta.

Kakel Kaklade bänkskivor är inte så vanligt här i Sverige, men väl på kontinenten. Kaklet tål värme och de flesta vätskor, men får en ojämn yta.

Betong är snyggt och relativt billigt om man gjuter skivan själv, dock dyr om den ska köpas. Den tål värme och de flesta vätskor, men är känsligt för syror och kan repas. Reporna går dock att laga med lite sandpapper och bruk.
——————————————-