COOL AND CLASSIC

0
816

Sobert, genomarbetat, sparsmakat. Kvänums nyhet Cool Classic är skapat i den klassiska shakerstilens anda — bara lite rockigare! Nyanserna är mörka och mustiga, i färger som djupt grön och djupt blå, och lyfter lite extra när de kombineras med ljust trä.

Text Ulrika Lindgren

Nu och då. Trend och tradition. Cool and classic! I det här vackra rummet med högt i tak är inrett med prestigeköksföretagets Kvänums senaste nyhet: Ett sobert kök i den klassiska shakerstilens anda, med enkelhet och frihet från flärd och excesser som ledord. Kvänum har döpt serien till CC by Kvänum, där CC står för Cool Classics, och det är ett vemodigt vackert kök som möter besökaren. Känslan av dåtid och genomarbetat hantverk är påtaglig, men här finns ändå en rad läckra detaljer med industrikänsla, som den långa stången vid fönstret där man kan hänga sina pannor och proffsköksprylar, och de öppna hyllplanen under beredningsytan i halvön.
Nyansen heter Skog och är en av de två nya kulörerna i Kvänums utbud (den andra nyansen är den djupt blåa Hav). Även nyansen känns klassisk och för tankarna till de brittiska lantköken — en mogen och mättad färg som med fördel kombineras med den ljusa eken i det nya skafferiskåpet. Fler inslag av trä med stark lyster i knoppar och skåp syns i köket, liksom en hällmodul med hyllplan av ekribbor som ger ett lätt och luftigt intryck mot den målade modulen. Andra synliga detaljer som väcker till liv är skärbrädorna, i skåp eller hängande, brickskåpen, de nya konsolerna och knoppbrädan med hylla.


På bänkarna ligger bastanta skivor i sten och trä. Den vita vasken i porslin är underlimmad och själva luckan har en smäcker ram.
— Köket ger ett på samma gång modernt och klassiskt uttryck, elegant och rustikt, i varje detalj präglat av den utsökta känslan för materialet och dess möjligheter. CC är klassicism med en cool twist, säger Marie Malmenskog på Kvänum.