EGEN KÖKSÖ står högt upp på mångas önskelista

0
3195

Bildtext: Köksöar passar bra även i små kök, om de är skräddarsydda för ändamålet. De kan till och med vara extra smarta i små kök, eftersom de både ger extra förvaring och, som här, en sittplats för två. Köket heter Maja och kommer från Vedum Kök&Bad. Lägg märke till det snygga stänkskyddet i mässing – snyggt och supermodernt!

Text Ulrika Lindgren

Många längtar efter en egen köksö. Inte så konstigt — köksön är en otroligt smart uppfinning! Den blir en naturligt samlingsplats för familj och vänner, den kan fungera som matplats eller bardisk, den ger massor med extra förvaring och kan också förses med spishäll och vask, om man vill använda den till matlagning. Dessutom blir den en snygg designdetalj i huset. 

I moderna svartbetsade köket Ekerö från Marbodal ryms en lika modern köksö. Köket är relativt litet, placerat i en storstadsvåning, men ändå får mycket plats tack vare den kloka planeringen. Högskåpen i fonden rymmer mycket och hällen är smart placerad på köksöns gavel.

Trenden är tydlig: Allt fler väljer en köksö i sitt nya kök och en köksö står högt upp på många köksrenoverares önskelista. Marianne Färlin på Vedum Kök & Bad berättar mer:
– Köksöarna är omåttligt populära och har bara ökat i popularitet under de senaste åren. Jag förstår det, de är ju väldigt smarta! En köksö kan fyllas med precis hur mycket funktion och kloka lösningar som helst, och är dessutom en snygg designdetalj i köket.

Smäcker köksö med massor med förvaring i köket Bistro från Ballingslöv. Nyansen heter lindblomsgrön och den samt de innanförliggande luckorna ger en designkänsla med bistrotouch.

Vad tror du lockar med en köksö?
— Man får ett luftigt utseende och dessutom en naturlig samlingsplats i köket. En köksö är också bra att ha när man får gäster, att duka upp snacks och dryck på. Köksön blir ofta ”mingelplatsen” där folk står och pratar medan värdparet lagar maten. En annan klok funktion är att köksön avdelar köket mot vardagsrummet, då dagens hem ofta har en öppen planlösning. Ön gör att köket känns avskärmat men samtidigt behåller man den öppna lösningen i huset.

 

Rejäl köksö i ett rejält kök! Ön rymmer både vask, beredningsytor och massor med förvaring. Köket heter Bramton och kommer från Canadaköket.

Berätta om de olika möjligheterna med köksö!
— Här finns det massor av lösningar, det är egentligen bara platsen och fantasin som sätter gränser. Köksön går att variera på alla möjliga och omöjliga sätt. Den kan ersätta den vanliga matplatsen i köket och vara en naturlig samlingspunkt för familj och vänner. Den kan också vara en extra arbets- och avställningsyta – eller kompletteras med spishäll och disklåda. Du kan välja olika bredder, längder, höjder och utseende precis som du vill. Allt efter behov, önskemål och smak. Kort sagt – ingen köksö behöver vara den andra lik.

En rejäl köksö i det här vackra köket med platsbyggd känsla från Canadaköket. Köket heter Micklethwaite och serien The Butcher´s kitchen.
Vad tycker du man ska tänka på när man ska välja köksö?
– Innan man planerar sitt kök tycker jag att man ska fundera på om man vill att köksön ska vara en beredningsplats i köket, med till exempel häll och vatten, om den ska fungera som ett köksbord eller kanske för förvaring. Eller kanske alltihop på en och samma gång? Det är klokt att tänka ut syftet med ön innan man planerar den, så det inte blir en pjäs som bara är i vägen i köket utan att den verkligen används.
Ett vanligt misstag är att klämma in en för stor köksö i ett redan befintligt kök. Att ha koll på vilka mått som krävs är a och o, och den kan en duktig köksplanerare hjälpa till med. Det ska till exempel vara 113-130 centimeters avstånd till övriga skåp, och diskmaskinen och alla köksluckor ska kunna öppnas.
Tänk också på att det krävs en viss planering och förarbete om man vill dra vatten, avlopp och fläktkanal till köksön. Enbart spishäll och kolfilterfläkt är en enklare installation.

En riktig skönhet är det här köket med öppen köksö och matplats. Ur Kvänums nys köksserie Cool Classics.
Några missar som folk gör när de väljer köksö?
— Jag tycker att kunderna generellt sett har bra koll på vad de vill ha nuförtiden, men ett tips är ändå att fråga expertisen om råd – det vill säga en kunnig kökssäljare i en köksbutik. Just när det gäller köksöar går det att få till skräddarsydda funktions- och designdetaljer för just ditt kök, och det är lätt att man missar någon möjlighet som kanske höjer hela köket. I ett litet kök kan det till exempel vara klokt att maxa förvaringen i köksön, eller kanske inreda den med funktioner som kylskåp eller diskmaskin. Öppna hyllplan för vardagsporslinet, vinhylla och bokhylla är exempel på snygga detaljer som både är funktionella och lyfter helheten.
Vad tycker du själv om med köksö?
— Jag tycker att köksön är en helt fantastisk möbel i köket! Den gör både att man får möjlighet att umgås i köket och att alla kvadratmeter verkligen utnyttjas i köket. Köksön är definitivt här för att stanna.

En vit spisö med vask kompletterades med en vacker bardisk i mörkt trä och vips – en både smart och vacker lösning! Köket heter Kristall och kommer från Kungsäter Kök.

————————————————————
Kort om köksöar
– Avståndet mellan ön och övriga skåp bör vara 1100–1300 mm.
– Vill du sitta vid ön rekommenderas ett överhäng på ca 300 mm och att bredden per sittplats är ca 600 mm.
– Kontrollera att det går att dra fram fläktkanal, el och avlopp om du vill ha häll och vatten i ön.
– Placera gärna en utslagsvask i nära anslutning till hällen för att minimera skållningsskador.
– En köksö på hjul utan spis och vatten är en flexibel arbetsyta och kan rullas undan när det behövs.
– Variera höjder och bredder efter dina behov. Det går att kombinera både bänkskåp och väggskåp.
– Montera en dekorsida eller bänkskiva under skåpen om köksön ska ha hjul eller synliga ben. Som exempel på hur köksön används kan du addera att den utgör ”navet”/ den naturliga samlingsplatsen i köket, där man utöver det som Jonas nämner även en plats för att göra läxor, få mera förvaring, ev sittdelen med förvaring, kan t o m vara flyttbar (hjul).
– Köksön finns i flera modeller. Den klassiska, rektangulära köksön, den vinkelformade köksön, köksön med flera nivåer, eller en inredning med två köksöar (tvåsidigt kök).
———————————————