EN MÄSTERKOCKS NYA KÖK

0
535
Ljust, vackert och funktionellt. Familjen Östbloms nya kök är designat både för att fixa krubbet och för att fixa trivseln.​

Text Per Torberger Foto Martin Cederblad Stylist Heléne HolmstedT

Art directorn Anders Östblom blev hej och tjena med stora delar av svenska folket när han deltog i TV4:s program Sveriges Mästerkock 2014. Han nådde inte hela vägen fram i tävlingen, men deltagandet blev åndå startskottet på en ny karriär. Hans egen favoritplats i livet är det alldeles nya köket hemma i lägenheten.

 Anders Östblom deltog i Sveriges Mästerkock. Efter programmet har matintresset fått blomma fritt och han kan idag kalla sig krögare.

Anders Östblom deltog i Sveriges Mästerkock. Efter programmet har matintresset fått blomma fritt och han kan idag kalla sig krögare.

Anders Östblom har länge tyckt om mat, både att äta den och att laga den. När programmet Sveriges Mästerkock drog igång började vänner uppmana honom att söka till programmet: med hans kunskap och intresse borde det bli en lätt match att plocka hem segern.

Till slut skickade Anders in en anmälan. Men det var inte vännerna som övertygade.
– Jag satt ensam hemma och frilansade. Till slut fick jag spader och behövde lite omväxling. Då anmälde jag mig till programmet, men jag berättade det inte för någon, säger Anders Östblom.

Bänkskivan och den läckra Miinusstommen tillhör Anders favoriter i det nya köket. Maria gillar att det är funktionellt och har gott om förvaringsutrymme.
Bänkskivan och den läckra Miinusstommen tillhör Anders favoriter i det nya köket. Maria gillar att det är funktionellt och har gott om förvaringsutrymme.

Anders hade inte väntat sig att komma med i programmet, men det gjorde han.
– Då tänkte jag först hoppa av direkt. Men så insåg jag att det kunde föra med sig positiva saker om jag skulle ha 1,5 miljoner tittare 15 veckor i rad. Så jag bestämde mig för att delta i programmet, säger han.
– Där valde jag rätt. Det har öppnat en del dörrar längs vägen.

Efter programmet har Anders Östblom fortsatt att odla matintresset och tagit de tillfällen som dykt upp, parallellt med jobbet som art director i reklambranschen. I dagarna når han en milstolpe då hans egen krog, 800 grader, slår upp portarna i Vasastaden i Stockholm. Det är en pizzeria med en twist: råvaror vi knappast förknippar med pizza, av hög kvalitet och i humoristiska koncept.
– Det kan till exempel vara en pizza med kaninkött som serveras med sidorätten morötter, säger Anders.

andersostblom_koksbygge06andersostblom_koksbygge09andersostblom_koksbygge02

De senaste månaderna har pizzerian tagit det mesta av hans tid. Men innan han påbörjade krogbygget hade Anders ett slags generalrepetition i köksbygge när han renoverade köket hemma i lägenheten.
– Tidigare hade vi ett 70-talskök. Lådorna i det gamla köket var av plast, några av dem var spruckna. Luckan på den gamla gasspisen var trasig, ugnsvärmen gick inte att reglera utan steg konstant från det att man satte igång ugnen.
– Efter att föreningen stambytt fastigheten kändes det som om köket blev ännu skruttigare – det hörde helt enkelt inte ihop med resten av lägenheten. Det var dags att renovera.

Att köket är en favoritplats för Anders själv behöver knappast påpekas. Men det har många funktioner i familjens liv, även bortom matlagning och bak. Det är i köket Anders, hustrun Maria, tonåriga Signe och åttaåriga Calle gärna umgås och det är här de samlas med gäster till fest.
– Därför måste vårt kök fungera både för matlagning och umgänge, säger Anders.

Vad hade ni för önskemål på ert nya kök?
– Vi ville ha det snyggt, modernt och funktionellt. Även om vi bor i en gammal lägenhet fick det inte bli för mycket retrokänsla.
Vad var det som fick er att falla för Puustelli Miinus?

– Utseendet på Miinusstommen var nog det som fick mig på fall. Men All Inclusivelösningen var också en del i det hela. Vi har renoverat många gånger och har en del dåliga erfarenheter av hantverkare. Det var väldigt skönt att slippa vara byggledare den här gången.
– Denna gång gick renoveringen verkligen helt smärtfritt. Hantverkarna var dessutom superduktiga och gjorde ett jättebra jobb.

I All Inclusive-servicen ingår också att en köksinredare kommer hem och hjälper till med köksplaneringen. Hur var det för er – bidrog inredaren med några nya idéer?
– Ja, med en hel del, framför allt med planeringen av hur lådor och skåp skulle vara för bästa resultat. Vi ville hålla det hela enkelt men med lite tyngd och valde svarta luckor på underskåpen och vita på överskåpen. För att få rymd i vårt långsmala kök valde vi att ha överskåp bara på ena väggen.

Blev det som ni tänkt er?
– Det blev som förväntat, men med extra plus för de öppna hyllplanen och den grymma bänkskivan i det futuristiska supermaterialet.
– Nu slipper jag hela tiden försöka hitta lösningar på olika problem i köket, vilket var fallet i det gamla köket. Istället kan jag fokusera på att skapa – det ger positiv energi. Dessutom är det bra för självbilden att slippa känslan av att bo i en rivningskåk.

Men på restaurangen då – där har du inget Miinuskök?
– Nej, inte i dagsläget. Men faktum är att restaurangköket inte är färdiginrett ännu, så det kan mycket väl bli ett Miinuskök där också.

 

 

SHARE
Previous articleKÄRLEK TILL GLAS
Next articleI MÄSSING

LEAVE A REPLY