NYTT KÖK PÅ EN DAG

0
730

Bildtext: Ramluckan Glommen i ek på befintliga stommar, från NordDesign.

För den som tycker att en köksrenovering verkar omständlig och långdragen så finns det bra alternativ. Det finns köksföretag på marknaden som erbjuder ett lättare sätt att renovera, där man behåller stommarna men byter luckor, lådor, inredning, bänkskivor osv.
– Resultatet blir lika bra som med ett nytt kök, men sparar mycket pengar, tid och energi, säger Joel Persson på NordDesign Kök, som erbjuder konceptet Smart Köksrenovering till sina kunder.

Modern design i grafitgrått med raka beslag i brons. Luckan heter Grimsholmen, från NordDesign.

Det finns så många läckra och vackra kök på marknaden idag. Men många tvekar ändå inför köksrenoveringen. Det verkar omständligt, tycker vissa – åka runt till olika köksbutiker och leta efter ett nytt kök tar tid. Att sedan anlita hantverkare, riva ut hela det gamla köket och installera ett nytt tar ännu mera tid. Man behöver också se till att elektrikern och rörmokaren dyker upp och ordnar med installation av el och avlopp. Oftast tar en sådan köksrenovering några veckor att utföra och under den tiden får man som köksägare glatt flytta ut köket till uterummet eller garaget, och visst kan det vara värt det. Men det kan också vara bra att veta att en rad köksföretag på marknaden erbjuder förenklade koncept, där kunden kan fortsätta att använda sig av de gamla köksstommarna och men få nya luckor, lådor, inredning, bänkskivor osv. Själva installationen av köket tar i de flesta fall bara en dag till två dagar – man kan säga att man äter frukost i sitt gamla kök och middag i sitt nya!

— Resultatet blir lika bra som med ett nytt kök, men sparar mycket pengar, tid och energi, säger Joel Persson på NordDesign Kök.

Joel Persson på NordDesign Kök, ett av de det första företag i Sverige som erbjöd det här köksrenoveringskonceptet till sina kunder, berättar mer:
– Många av de köksköpare som kommer till oss fastnar just för att det blir enkelt att renovera köket på det här sättet. För det första behöver man som kund aldrig åka iväg till någon köksbutik, utan våra kökskonsulter gör alltid kostnadsfria hembesök och tar då med sig alla luckor, färger, handtag och så vidare. Då kan kunden se hur luckorna ser ut på plats och bestämma färg, modell och tillbehör efter vad som passar i hemmet. För kökssäljaren är det också lättare att kunna ge expertråd om funktioner och design när den får se köket på plats. Kunden får sedan ett prisförslag med ett fast pris. Ett par veckor efter beställning så ringer montören och bokar tid för själva installationen, som tar ungefär en till två dagar. Smidigt!
De befintliga köksstommarna är i många fall i väldigt gott skick i ett kök. Stommar håller betydligt längre än luckor, som utsätts för mycket slitage, fortsätter Joel.


Traditionellt med känsla av tider som flytt. Luckan som ser ut som de klassiska pärlspontsluckorna från förr heter just Tradition och nyansen heter äggskal.

– Det finns i många fall ingen anledning att slänga ut skåpen. Man är nöjd med sin planlösning och då blir ju både billigare och mer miljövänligt att behålla de befintliga skåpstommarna. Många tror att man till exempel inte kan få nya mjukstängande lådor i sina gamla stommar men det stämmer inte, idag så kan vi erbjuda precis samma lösningar och möjligheter till de befintliga stommarna som man kan till ett helt nytt kök. Vill man som kund ändra något i planlösningen i det gamla köket så finns det alltid möjlighet att kunna komplettera med några nya skåp, kanske göra en köksö eller en ny vitrindel. Man kan också välja bland många olika praktiska tillbehör, vitrinluckor eller måttanpassade vin och kokbokshyllor, berättar Joel.
Något som Joel gärna lyfter fram är möjligheten att skräddarsy luckornas storlek till minsta millimeter.
– Allt måttanpassas i vår fabrik i Falkenberg och luckor och lådor kan även göras till garderober, badrum och tvättstugeinredning.
Joel och hans kollegor märker att allt fler kunder efterfrågar en helhet i sina hem, och vill inreda tvättstugan, badrummet eller garderoberna med samma lucka som i köket. Däremot varierar det en del i vilken stil på lucka som kunderna väljer.
– Det finns två parallella trender, ser vi. Den ena är fortfarande den något mer lantliga stilen med spegelluckor med gammaldags handtag eller knoppar till. Vår lucka Elegance är väldigt populär när man efterfrågar den stilen. Den andra stilen är den mer moderna med diskreta handtag, grepplist eller med Tip On-funktion. Man ser också att dessa stilar går i varandra då en del vill en ha en slät och lättskött lucka men med rustika och rejäla handtag och kanske lite restaurang eller industrikänsla i sitt kök.
Hur mycket kostar ett nytt kök från er?
– Vi erbjuder alla typer av köksrenovering, från att enbart byta luckor till att byta ut hela köket. Det handlar förstås om kundens behov och önskningar och vad man har för budget. Enbart ett luckbyte kan kosta från runt 25 000 kr inklusive montering och då vet man att det inte behöver blir några kringkostnader. Ett helt nytt kök med montering kostar från cirka 75 000 kr.