SKRÄDDARSYTT I MASSIVT TRÄ

0
60

När familjen skulle renovera sin våning i den gamla industrifastigheten ville de inreda med miljövänliga och naturliga material, och på samma gång skapa en unik och personlig känsla. I köket är golv, matbord och köksluckor i exklusiv douglasgran.

Trots många nya material på marknaden tycks vi svenskar ändå älska massivt trä mest. De klassiska såpskurade furutiljorna på golvet i torpet är fortfarande lika älskade, och har under de senaste åren dessutom fått sällskap av trendig trären inredning i både kök och badrum. Kanske inte så konstigt att just trä är ständigt älskat: Träet har ju en lång tradition här i Sverige eftersom det var naturligt för oss nordbor att bygga både hus och interiörer av det material som det fanns så gott om i skogarna omkring oss.


Familjen med det här läckra köket bor i en anrik och alldeles unik industrifastighet någonstans i södra Sverige. När de skulle renovera sin våning ville de att inredningen skulle vara lika unik om själva fastigheten, och därtill gärna i miljövänliga, naturliga och levande material. Av en slump träffade de på inredare Martin Olofsson och föll ganska snart för det träslag som han brinner för: Douglasgran. Sedan ett antal år tillbaka driver han företaget Douglasgolv, och tillverkar både golvplank och inredning i det exklusiva träslaget. Martin berättar mer:
— Douglasgranen är helt fantastisk. Den är världens näst mest högvuxna barrträd — i Nordamerika finns träd som blivit upp mot hundra meter höga och stammen fem meter i diameter. I Europa är douglasgranen inplanterad och håller sig 20-30 meter hög.


Han fortsätter:
— Tack vare douglasgranens storlek och att träslaget är formstabilt så lämpar det sig väl för extremt breda och långa plank. Skivorna kan bli upp till 40 centimeter breda och 15 meter långa. De är väldigt speciella med sin vackra ådring och de är också tåliga: På kontinenten används granen ofta som terrass-och fasadvirke för att den står emot fukt och röta så bra.
Familjen ville alltså ha en unik inredning i sin redan unika våning. De bestämde sig rätt snart för att lägga golvet med massiva träplank i douglasgran men tänkte sedan vidare. Visst skulle det vara snyggt med ett handsnickrat, personligt designat kök i samma träslag? Sagt och gjort. Tillsammans med Martin och inredarna på Douglasgolv skissade de fram sitt nya kök och lät sedan Martin tillverka själva luckorna. Skåpstommarna köpte de på Ikea — smart och prisvärt! Köksön som också fungerar som matbord är även det i douglasgran, liksom radiatorskyddet under fönstret. Resultatet är ett rum som känns dedikant och exklusivt, gediget och rejält, med en tydlig känsla av naturens egna material. Designen är stilren och enkel, med släta luckor och helt utan överskåp.
— Det blev jättefint, konstaterar Martin och fortsätter:
— Det är så roligt att allt fler upptäcker att douglasgran kan användas till så mycket mer än bara golv. Just i kök och badrum passar det otroligt bra eftersom det är så tåligt mot väta. Nu hoppas jag bara att ännu fler ska våga sig på att skräddarsy ett kök och inte bara köpa första bästa kök på köksvaruhuset. Det är ändå en stor skillnad på att designa ett eget, personligt kök än att köpa ett dussinkök. Och det behöver inte ens bli dyrare.
Sist men inte minst: Vad är det som du tycker så mycket om med just trä?
— Det är en oslagbar känsla med massivt trä. Bara att barfota på ett trägolv! Så silkeslent och varmt. Massivt trä blir också bara vackrare med åren, det är levande och föränderligt. Dessutom går det att slipa om nästan hur många gånger som helst.